Nasaliteit
In de volksmond wordt nasaliteit ook wel neusspraak genoemd. De spraak klinkt dan te veel of juist te weinig door de neus. De meeste klanken worden door de mond en keel gevormd. Het zachte gehemelte wordt opgetrokken en sluit de achterzijde van de neus af, zodat er geen lucht door de neus stroomt. Maar bij de vorming van de klanken: /m/, /n/ en /ng/ wordt de neus juist niet afgesloten zodat de lucht door de neus kan stromen.
Oorzaak van nasaliteit kan zijn dat er sprake is van een aangeboren lip-, kaak- en/of gehemeltespleet, scheve stand van het neustussenschot, vergrote neusamandelen of gezwollen neusslijmvliezen bij bijvoorbeeld verkoudheid. Ook kan het dat de spieren in de mond niet goed (meer) werken door bijv. MS of de ziekte van Parkinson. Maar soms is het ook een gewoonte.
Hoe helpt de logopedist?
De logopedist onderzoekt in welke mate de nassaliteitsstoornis van invloed is op het spreken. Het nut van de logopedische behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het probleem. Soms is er eerst medisch of chirurgisch ingrijpen nodig voordat de logopedische behandelingen kunnen starten.
Er worden voornamelijk oefeningen gedaan voor het zachte gehemelte en de ademhaling door de neus.
Deze therapie wordt op de volgende locaties aangeboden: Maasbree, Helden en Beringe.