aangezichtsverlamming

In het gezicht zit de aangezichtszenuw. Deze zenuw stuurt de spieren aan die zogen voor de mimiek (het bewegen) van het gezicht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: het sluiten van de ogen, het openen van de mond en het optrekken van de neus.
De aangezichtszenuw kan beschadigd raken door bijvoorbeeld een hersenbloeding of een virus (ziekte van Bell). De spieren in het gezicht (meestal maar aan één kant) reageren dan niet meer goed. Dit resulteert in een verlamming. De ene kant van het gezicht lijkt dan omlaag te hangen. Spreken, slikken en de controle over het speeksel kunnen hierdoor verstoort raken.

Afhankelijk van de oorzaak kan een aangezichtsverlamming helemaal, gedeeltelijk of iets herstellen. Bij de verlamming van Bell herstelt de functie meestal spontaan binnen 3 tot 8 weken bij ongeveer 85 % van de patiënten. Duurt de genezing langer dan zal volledig herstel waarschijnlijk niet optreden.

Wat doet een logopedist?
Als een beschadigde zenuw niet volledig herstelt, kan de patiënt er hinderlijke restverschijnselen aan overhouden zoals: asymmetrie in het gezicht, moeite met speken en slikken of speekselverlies.Deze verschijnselen kunnen behandelt en/of onderdrukt worden door logopedische therapie. De logopedist kan u bijvoorbeeld compensatiemogelijkheden aanleren met betrekking tot eten en drinken en helpen bij het verbeteren van de verstaanbaarheid. 

Deze therapie wordt op de volgende locaties aangeboden:MaasbreeHelden en Beringe. Met indicatie van een arts, kan deze therapie ook aan huis gegeven worden.