Volwassenen
Bij volwassenen kunnen er eet- en drinkproblemen ontstaan als gevolg van: hersenletsel (beroerte, tumor, ongeval), ALS, MS, Parkinson of andere neurologische aandoeningen en ziekten. De spieren kunnen aangedaan zijn, waardoor slikken moeilijk verloopt of zelfs onmogelijk is. Verslikken is dan het gevolg. Bij verslikken gaat voeding niet de slokdarm maar de luchtpijp in. Soms is een longontsteking dan het gevolg.
Hoe helpt de logopedist?
De logopedist onderzoekt de totale motoriek en houding. Gelet wordt op de aan- of afwezigheid van reflexen (het moment waarop het slikken vanzelf gaat). Er wordt ook onderzoek gedaan naar de spierspanning en gevoeligheid in en rond de mond.
Tijdens de logopedische behandeling wordt de eventuele afwijkende reflexactiviteit tegengegaan, de gevoeligheid in en rond de mond verminderd en de spierspanning bij de mond verstevigd. De logopedist adviseert ouders en verzorgers over de houding waarin en de wijze waarop de voeding het best gegeven kan worden. In samenwerking met de ouders en eventueel andere hulpverleners wordt gezocht naar geschikte hulpmiddelen die het eten en drinken vergemakkelijken, bijvoorbeeld een aangepaste stoel, lepel of beker.
Soms is het noodzaak dat de logopedist de client doorstuurt naar een KNO-arts, radioloog of MDL-arts voor nader onderzoek.
De resultaten van de slikbehandeling zijn in grote mate afhankelijk van de ernst en aard van de stoornis. Er kunnen beperkingen blijven bestaan, waardoor bijvoorbeeld een bepaalde voedselbereiding noodzakelijk blijft of bepaalde voedingsmiddelen niet meer geslikt kunnen worden.
Deze therapie wordt op de volgende locaties aangeboden: Maasbree (PMC), Maasbree (Huisartsenpraktijk), Helden en Beringe.